Писмо председника Друштва физичара Србије

Postovane koleginice i kolege,

Podsecam vas da se u nasoj zemlji vec par godina realizuje reforma celokupnog sistema obrazovanja.
Trenutno je najaktuelnija reforma gimnazija.
Do sada realizovane, i sada planirane reforme, prete da potpuno degradiraju polozaj fizike u Srbiji.
Podsecam vas da je fizika vec ukinuta na mnogim fakultetima. Ukida se po srednjim strucnim skolama, a sada se planira znacajna redukcija sadrzaja i fonda casova u gimnazijama. Trenutne procene su da ce ucesce fizike u obrazovnom sistemu biti umanjeno oko 40 %. Ukoliko se realizuju trenutni planovi mozemo ocekivati znacajan pad kvaliteta znanja iz fizike na nivou srednjih skola, gubitak ili smanjenje posla mnogim nastavnicima fizike vec naredne godine. Posledicno, ovakav razvoj dogadjaja ce dovesti do smnajenja interesovanja ucenika za studije fizike, pa imajuci u vidu da se zbog “bele kuge” smanjuje i broj ucenika za oko 20 %, mozemo ocekivati ugrozavanje opstanka “fizicarskih” fakulteta  i Instituta koji se bave fizikom.
Za 5-6 godina nastupice i kvantitativna i kvalitativna kriza kadrova koji se bave fizikom. Takvo stanje ce na kraju ugroziti i mnoge naucne projekte iz fizike, jer ce drzava sve manje sredstava ulagati u fiziku. Mi nemamo mocnu drzavu koja ce uvoziti fizicare sa strane i ako izgubimo srednje skole kao resurs mladih fizicara buducnost nam nece bitidobra.
Sve u svemu, svi mi fizicari smo manje ili vise ugrozeni ovakvim razvojem situacije i ne preostaje nam nista drugo nego da SADA preduzmemo sve sto je u nasoj moci da ga sprecimo ili makar ublazimo. U ime, Drustva fizicara Srbije (DFS), jedine organizacije koja okuplja fizicare, i koja je zamisljena i da se bavi zastitom struke molim vas da uzmete ucesce u aktivnostima DFS i da u  svojoj okolini sirite istinu o znacaju fizike za buduci razvoj Srbije.
Pozivam vas da aktivno ucestvujete u Forumu Drustva fizicara Srbije, koji je instaliran na sajt DFS:
www.dfs.rs/forum
sa ciljem da bi, prvenstveno, poboljšali međusobnu komunikaciju i da bi smo se zajedničkim snagama efikasnije suprotstavili pokušajima da se planiranom reformom obrazovanja naša nauka degradira i time ugrozi buduci napredak naseg drustva.
Pozivam vas da na Forumu iznosite svoje stavove u okviru postojećih tema i da predlažete nove teme, koje mogu imati direktan ili indirektan značaj za fiziku.
Vaši argumentovani stavovi i obrazloženi predlozi izneti na Forumu će biti od koristi rukovodstvu Drustva fizicara Srbije (DFS) da uspešnije zastupa interese fizike kao nauke i nas koji se bavimo fizikom.

Srdacan pozdrav,
Prof. dr Ilija Savic
Predsednik Drustva fizicara Srbije

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s